LINJETT 30

Övriga båtar

Data

  • Tillverkare LINJETT
  • Modell 30
  • Båttyp Övriga båtar
  • Årsmodeller 1973 - 1979
  • Längd (m) 8,90
  • Bredd (m) 3
  • Djup (m) 1,60
  • Vikt (kg) 3200

Om LINJETT 30

Den första serietillverkade Linjett 30:an tillverkades 1974, modellen konstruerades och tillverkades helt och hållet på Rosättra av de tre bröderna Gustavsson. Linjett 30:ans grundidé var att kombinera en familjebåt med en kappseglande halvtonnare. Konceptet fungerade och visade sig snart i orderboken. Totalt tillverkades under åren 1973-1979, 112 stycken Linjett 30:or. Med Linjett 30 var det första gången en havskryssare konstruerades vid Rosättra båtvarv. Konstruktionen utgick från den samlade erfarenhet de tre bröderna Gustavsson hade tillgodogjort sig under årens lopp.

Formen till båten gjordes på Rosättra men de större plastarbetena utfördes av Segmobåt i Uppsala. Skrov och däck sändes sedan till varvet där de färdigställdes med träinredning och montering av motor, värmare, el och vatten. Linjett 30:an är från början en entypsbåt som är närmare 9 meter lång och 3 meter bred. Den stora bredden har utnyttjats väl för att göra båten familjevänlig. Vikten är 2.9 ton och hon har 36 M2 segel.
Under 1974 tillverkades 25 båtar, de flesta halvfabrikat. Priset för en Linjett 30 var ca 92,000 kronor för en helt färdig båt - men ville och kunde man jobba själv så gick det att klara sig under 60,000 kronor.
Att produktionen blev så bra berodde kanske på att man var med på utställningen "Segla-74" i Ostermans Marmorhallar i Stockholm. Det var första gången båten visades upp offentligt. Man får väl säga att betyget var godkänt eftersom hon betraktades som den största nyheten på hela "Segla-74". Den största skillnaden från andra halvtonnare som var med var den gedigna träinredningen och den välplanerade sittbrunnen.

Linjett 30 Linjett 30:an blev även en bra kappseglingsbåt. De tre bröderna var flitiga seglare och var måna om att Linjett 30 skulle kunna hävda sig på tävlingsbanorna. Det visade Jan genom många fina resultat. Man kan nämna en första placering på Åland Sea Race 1974 en 5:e placering på Gotland runt 1975 och en andraplacering på Almarace.

Till salu

Inga annonser

Försäkring

Följande bolag hjälper dig gärna att försäkra din båt.


Finansiering

Följande bolag hjälper dig gärna att finansiera ditt båtköp.


Prisstatistik

Försäljningsår Årsmodell Skick Pris Motor

Ägarnas kommentarer ()


Ägarnas egna bilder ()


Passande tillbehör

Ett blått nyhetsbrev

Få nyhetsbrev med alla nya annonser

Ange din epostadress nedan så får du varje kväll eller fredag eftermiddag ett epostmeddelande med alla annonser som lagts in under dagen. Du kan enkelt avsluta din prenumeration när du själv vill.