VECTOR

Om VECTOR

 Vector – Ett genomtänkt koncept

Vector är ritade från vitt papper – inga modifieringar av äldre båtar.
Skroven är designade med den samlade erfarenheten från Petter Håkansons ritbord.

Listan på referenser är lång och Petters design har rönt framgångar nationellt och internationellt bl a genom Dockstavarvets patrull- och stridsbåtar. Expertis på området har också gjort Petter till en internationell auktoritet på snabbgående vattenjetbåtar.

 Sjöegenskaper

Prioriteringen har varit snabb och bekväm transport. Ett långt smalt skrov med djup V-botten går normalt bättre i sjön och kan hålla högre marschfart. Därför är exempelvis Vector 23, 2meter bred och har 24 grader V-botten.
Hög toppfart är roligt, men inte så intressant. Många båtar kan åka fort på plattvatten. Vector båtar fokuserar på en hög användbar fart, även i tuffare förhållanden.
En kursstabil båt är lättkörd och bjuder inte på några överraskningar i medsjö eller när man passerar svall. Med ett fylligt förskepp med bra bärighet minskar vi tendenser till att fören ”skär” i medsjö. Båten blir kursstabil.

Torra passagerare är gladare än blöta. Vector skroven har utlagda fribord för att skrovet ska slå ifrån sig sjön, ge en torr gång och säkrare sjöegenskaper

Ergonomi

Ergonomin är viktig och här hämtas erfarenheter från yrkesbåtar där långa pass vid rodret inte skall slita på besättningen.
Föraren i centrum, på vector 23 gäller det även bokstavligt, här sitter föraren i mitten för bättre båtbalans och överblick.
Det skall finnas gott om handtag och räcken att hålla sig i på båtar, det är självklart. Vi tycker dessutom att det skall gå att komma åt knappar och reglage i fart. Därför är exempelvis strömbrytarna rejäla med distinkta lägen för att slippa dra av på farten när du behöver komma åt en knapp.
Man sitter bra i en Vector. Vare sig det är på jockey säten eller våra fjädrande och dämpande proffsstolar, hanteras svall och grov sjö av något annat än din kotpelare.

 

Funktionell design

Relativt sett har vi nog en minimalistisk syn på design: Har det ingen funktion så är det inte med.
Därmed inte sagt att räckverk, radarbågar och annat behöver se illa ut. Vi strävar mot snyggt, tidlöst och funktionellt.
Elektroniska sjökort och stora skärmar är ett vanligt tillval idag även på mindre båtar. Våra instrumentpaneler ger plats åt skärmar för fast montering på 12 – 17 tum.
Normala fritidsbåtar som framförs försiktigt kan ta en del genvägar i konstruktionen. Om du använder båten mer och kanske utmanar båten i högre fart, då bör du försäkra dig om att båten håller. Vector båtar är dimensionerade för yrkesbruk med många driftstimmar i hög fart.

Aktuella båtmodeller

Tidigare modeller